Award-Winning Interior Design

Cozy Modern Living™

social icons Houzz Facebook LinkedIn googleplus

Category Archives: Portfolio Projects

Working from Home in Lincoln Park

Two work areas make this small office functional

A floor to ceiling bookcase provides room for books, storage and display

A large closet is concealed with bronze sliding glass doors

Glossy taupe is mixed with gray-brown wood

Woven carpet in gray and cream tones

The office before was dark and outdated

The homeowners had made due with a dark, cluttered, outdated office for long enough, when they decided it was time to update and make the space functional for both of them.  At only 140 sq. ft,  with one window, and an 8′ ceiling, every inch needed to be utilized while keeping it open and airy.

Utilizing modular Italian furniture, a custom layout was designed to suit their exact needs. Each have a separate work area with their own file drawers and storage.  A floor to ceiling bookcase provides plenty of room for books.  The glossy taupe with brown-gray wood tones  keep it modern, yet warm and inviting.  Woven carpet in shades of gray and cream make the office homey and comfortable.  A beautiful shade of purple-gray, found in the carpet, covers the walls–it is a perfect, subtle accent color.

A  recessed lighting system was selected to keep the room from feeling closed in.    This LED system creates a clean line of glare-free general illumination within the ceiling drywall and can  be formed into endless configurations, giving ample opportunity for customization. We designed a simple rectangle to direct light exactly where it is needed, over the work areas.  It is punctuated by 3 square recessed lights to brighten up the center of the room.  This combination creates a striking design on the ceiling.

To make the most of the existing closet, it was expanded to the ceiling, and filled with shelving and drawers. Matte finish bronze sliding glass doors allow light to pass through while hiding the closet contents beautifully.
This office is now a light filled, updated and functional office for two to share and enjoy.

 

Renovations in a Ravenswood Townhouse

White cabinetry is accented with a blue-gray island

A relaxing spot at the island

A natural Capiz Shell pendant light

Kohler faucet and Blanco sink

Lunada Bay glass tile in muted shades of green and blue

The kitchen is open to the dining room

Gray cabinetry provides plenty of storage

Hansgrohe plumbing fixtures

Kohler medicine cabinet with integrated lighting

Duravit dual flush toilet

Built in storage niche

Shower shield from Fluerco

The kitchen before

The Master Bathroom before

After living in her townhouse for several years, the time felt right to finally make “her home her own.”  This four level, three bedroom townhouse had plenty of potential with its light filled, spacious interior.  The renovation list included a new kitchen and master bathroom, wood floor refinishing, updated lighting and painting throughout.

Removing the wall between the dining room/living room and kitchen was most impactful.  In its place is a wide bar counter, seating up to four people.  Now the entire main floor is  open and bright–perfect for entertaining.  The kitchen is a pleasure to inhabit while cooking or reading.  The glass backsplash tile is a muted mix of blues, greens and earth tones which brings together the color scheme.

The island is a focal point with its blue-gray cabinetry which provides additional storage and houses a microwave. On top is a quartz countertop where two can sit by the window.  A large Capiz shell light fixture gives it the final punctuation.

The Master Bathroom was transformed into a modern, soothing space.  Gray cabinetry offers abundant storage, while recessed medicine cabinets feature LED integrated lighting.  A rain shower head, deep soaking bathtub and heated floors are luxurious touches.  The minimal glass shower shield is sleek and functional.

Now the space is a true reflection of the homeowner.  It is her personal sanctuary for living, working and entertaining.

Simply White Bathrooom in Lincoln Park

White cabinetry set against textured tile and chrome fixtures

A relaxing spot with soaking bathtub

Oversized rainshower from Grohe

Backpainted sliding glass doors

A mix of white and gray tiles from Ann Sacks

Chrome bath fixtures from Grohe

Hand held shower head from Grohe

Ribbed wall tile from Ann Sacks

The outdated bathroom before the renovation

The master bathroom of this Lincoln Park duplex was spacious, yet suffered from an outdated design and poorly-planned layout. A huge tub situated in a corner made standing at the sink a tight squeeze. The toilet was awkwardly placed between the tub and shower. Although a nice storage option, a small closet was hard to access and was not as large as the actual space would have allowed.

The redesign began by moving the toilet to a room of its own.  The shower was placed next to a spacious, freestanding tub. The closet was expanded to the ceiling and widened to the studs. The clients chose the clean and classic feel of an all-white color scheme. To provide interest and depth, we selected a mix of textures and tile shapes including penny round tiles for the shower floor and storage niches, and a ribbed tile in pale gray. The closet, now a generous 9′ tall, 6′ wide and 1′ deep is outfitted with shelves and drawers hidden by a beautiful back-painted glass sliding glass door. Hanging above the tub, a pendant of clustered glass squares offers ambient lighting creating a relaxing oasis.  An oversized rain shower head and heated flooring adds the ultimate luxury to this home spa.

Lincoln Park Duplex Renovation

Custom built-in cabinetry provides seating and storage.

Glass pendants and a sheer fabric ceiling fixture keep the view open.

A transitional style provides comfort in shades of gray and blue.

Narrow square spindles are painted white to match the trim.

Appliances include Subzero refrigerator/freezer and Wolf range.

The quartz countertops are maintenance free.

The Master Bedroom is modern and cozy.

Custom built-in storage is sleek and functional.

The kitchen, before.

The living room, before.

Contemplating moving to a larger house, but wanting to stay in Lincoln Park, my clients were stuck in indecision. Built in the early 90’s, the 3 bedroom, 2.5 bath duplex had a nice layout, high ceilings and plenty of light, but it was in need of complete updating and space planning. After gathering quotes and researching home values in the neighborhood, it was determined that investing in built-in cabinetry, a kitchen renovation, re-staining the floors, painting and replacing all the lighting, would greatly improve the function and beauty of the home. The best scenario was to stay put in the neighborhood they desired and renovate their duplex for the long term.

Additional storage and organization was the main goal and the key to a smoothly running operation in this busy household of working parents and young children with many activities. To update the house, they chose a transitional style consisting of clean lines, neutral gray tones, soothing blue accents and dark wood floors. Materials would be specified based on durability, low maintenance and safety, due to the high traffic in this part of the home.

To make the best use of the space, custom built-in cabinetry was utilized along the fireplace wall and includes bench seating, display space, a serving bar, ample storage and a spot for the TV.
The kitchen features gray painted shaker cabinets, quartz countertops, blue glass tile, a Subzero refrigerator/freezer and a Wolf range. The peninsula was extended to make room for a pull-out trash can and to provide seating for four.

As is typical in city homes, there is never enough closet space, especially in the master bedroom. To solve this problem, a custom built-in clothing storage unit was designed to include drawers, hanging bars, shelves and a place to mount the TV.

This Lincoln Park Duplex is now an updated, beautiful space which functions perfectly for this active family. The investment made will provide them with many years of happy living!

Classic Cream Colored Kitchen in Naperville

Appliances include a 48” Wolf range and 60” Subzero refrigerator/freezer.

Quartz countertop from Cambria in color "Oak Hampton".

decorative vent hood with Ann Sacks artisan glass tile.

Solaris 5 ring pendants in bronze.

Serving area by the dining room.

Cream inset cabinetry with a shaker door style.

When my clients bought their beautiful, grand home in Naperville, renovating the kitchen was first on their list. The homeowner’s main objective was to update it in a classic style and improve storage and functionality since they enjoy cooking big meals for gatherings with their large extended family.

To help make that happen, a 48” wide Wolf range and 60” wide Subzero refrigerator/freezer were selected. The large island houses a microwave and warming oven while providing seating for four.

Cream colored inset cabinetry, quartz countertops and a crackled subway tile backsplash were selected for a timeless, sophisticated look. An extra thick deep rich brown countertop adds depth to the kitchen’s muted color scheme.

The room’s focal point is a decorative vent hood with Ann Sacks artisan glass tile highlighted above the range. A separate counter area, close to the dining room, is equipped with a small sink and a beverage refrigerator to facilitate serving meals and drinks.

Now their home is complete with a beautiful and functional kitchen in which they love to cook, eat, hang out and entertain.

Not a Typical Townhouse

Newly painted in Benjamin Moore's "Simply White."

Modern furniture is mixed with vintage modern finds.

Ligne Roset's "Extensia" glass table opens to seat 12.

A vintage modern dresser provides storage in the hallway.

A small cozy den is grounded by a soft wool, shag rug.

A hallway between the den and living room can be
used to serve drinks and snacks.

The kitchen is light and airy with maple cabinets and
glass tile backsplash.

A banquette in the kitchen is a place to eat, entertain
or relax. Coral Pendant by David Trubridge provides plenty
of light and interesting shadows.

Custom doors for the coat closet set the tone
upon entering the home.

When my clients spotted this 1980’s outdated townhouse in Lincoln Park, they knew they could make it into something special. It had lots of potential with its open floor plan set around a central staircase.

Painted in Benjamin Moore’s color of the year 2016, Simply White, the space became light and airy. The wood floors were stained dark espresso to dramatically contrast with the walls, while grounding the room with rich dark color.

To make the space feel even more open and light, square see-through cutouts were created in the stairwell, living room and den walls. They not only allow light to pass through, but they create interesting views from every room where you peek through to see what is beyond.

Lighting was especially key to make the small space with 8′ ceilings not feel closed in. Recessed can lights were installed throughout and placed on dimmers to allow the clients to create different effects.

The fireplace wall was redesigned with a new tiled mantel, niches for artwork and a deep teal blue accent wall.

Modern furniture is mixed in with mid-century modern finds from antique stores and inherited from family members.

A neutral color scheme of brown, taupe and olive is punctuated with oranges and blues. The kitchen was designed to be a place the whole family could gather for meals and to do homework or just hang out. Banquette seating gives the space a cozy feel and the perfect spot to lean back and relax with a book and cup of coffee.

With the right custom details this 1980’s townhouse is anything but typical.

Downtown Chicago, “Five Star” Master Bathroom

Floating vanity and storage drawers from Mouser Cabinetry.

Robern mirrors with intergrated lighting.

A steam shower with Grohe fixtures.

Built in bench with heated seat.

Storage niche with copper penny round tile.

No luxuries were spared in this townhouse near Navy Pier in downtown Chicago. Designed in collaboration with Green Home Chicago, a large but basic master bathroom was transformed into a “five star hotel bathroom” (to quote the owner!) It features radiant heated floors, a freestanding soaking tub and a steam shower. Inside the shower a large rain shower head hangs above copper-colored penny round tiles that cover the floor. Adjacent to the shower is a floating double-sink vanity with a quartz countertop. Across from the vanity, a series of floating drawers provide ample room for storage and display. Positioned by the window, the freestanding “Stargaze” Kohler tub is the definition of bliss. A muted color scheme enhances the tranquil atmosphere while an accent wall of hand-made blue ceramic tile adds a soft touch of color. Robern mirrors with integrated sconces provide lighting as does a dramatic multi-pendant fixture above the bathtub. The final touch is vivid artwork painted by the homeowner himself.

High In The Chicago Sky

Roche-Bobois sofa with chaise.

Wall unit from Jesse Chicago

Wall unit from Jesse Chicago

Seating area by the window

Custom built-in office cabinetry

Glass table and acrylic chair keep the room airy

Glass table and acrylic chair keep the room airy

Having recently moved to her Chicago Gold Coast Apartment, our client asked for a complete design of the living room and den. Her preferred style combines Italian Modern furniture with vintage modern pieces, interspersed with art objects from her world travels. The expansive living room called for a design consisting of two distinct seating areas. The front area is more casual, consisting of a Roche-Bobois sectional sofa and a T.V while the area by the window is perfect for quiet conversation or reading. Floating cabinets along the entire wall integrate the two areas to create a beautiful, unified living room. Utilizing modular pieces, the unit was customized to provide a TV, hidden storage, display space and a buffet counter. A textured, taupe finish blends seamlessly with the wall color to keep it light and airy. Pops of orange and teal are seen in the vintage modern lounge chair, in the Dunbar Setee and the side tables.

At the other end of the Living Room, French doors open to a spare room that our client wanted to utilize as an office, den and guest room. Custom built-in cabinets provide storage, a work surface and display cubbies. A sofa bed provides seating and a place for visitors to sleep. A small TV in the corner completes this now multi-functional room.

The view? Now stunning whether looking in or out.

Zen Botanical Kitchen

2008 ASID Illinois Design Excellence award winner: 1st Place Kitchen
under 200 sq. ft.

Asian inspired eating area

Kohler stainless steel
farmhouse sink

A wall niche for display

tomato red pops against the
maple cabinets and gray
counter

A “Zen Botanical” kitchen was the request. What resulted is a modern and functional space with clean lines and a big pop of color. Located in a townhouse in Chicago’s Lincoln Park neighborhood, the outdated galley kitchen was a source of frustration to the client who loved cooking but had no desire to spend time in the uninspiring atmosphere. To infuse the space with excitement, a dramatic shade of tomato red was chosen for the backsplash. To counterbalance the bold tile color and create an airy and open feel, light maple cabinets and an earth-toned countertop were selected. A Kohler stainless steel farmhouse sink with its sleek design and ample size emerged as one of our client’s favorite elements of her new kitchen. To create visual interest while working at the sink, glass display shelving was installed above. Seating around the dining table includes a custom-made upholstered bench and stools. All are on wheels to make navigating around the small space easy and clean up a breeze. An Asian-inspired pendant adds much-needed light while a wall niche with shelves provides space for the client’s collection of porcelain botanical boxes. The kitchen renovation complete, our client is whipping up culinary delights in Zen-filled bliss.

Classic Kitchen in Lincoln Park

A “frame” of brick red paint sets off the kitchen

Open cubbies provide display space

Multi-colored glass tile brings the color scheme together

Coffee brown quartz countertop
anchors the room

This small, outdated kitchen in Chicago’s Lincoln Park neighborhood was in dire need of a complete renovation. By simply removing a wall, the kitchen was integrated into the rest of the living area. Generic white cabinets were replaced with natural maple cabinets to create an airy, spacious feel. A quartz countertop in rich Coffee Brown extends to a large seating area for enjoying casual meals or keeping the cook company. The once bland backsplash was traded in for warm colored glass tiles that pull together the color palette of brown, brick and rust. Pendant lights make the counter below sparkle while providing a modern and functional lighting solution. A border in brick red frames the kitchen setting it off as a focal point for the entire first floor of the home. No longer cramped and claustrophobic, this kitchen is now a warm and welcoming gathering place.